Jeroen Schopman.
Jeroen Schopman.

Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen!

Algemeen

Mijn naam is Jeroen Schopman. Sinds april 2022 ben ik in dienst als projectleider Digitale Inclusie bij de Bibliotheek Enschede. De Bibliotheek is lang niet alleen een plek voor boeken. Bij ons kun je aankloppen voor inspiratie, ontmoeting, een studieplek, maar ook om nieuwe dingen te leren en hulp te krijgen. 

TWENTE - Digitale inclusie, wat betekent dat eigenlijk? Dat iedere inwoner digitaal mee kan doen! Overheidszaken moet je steeds vaker op de computer regelen. Denk aan het aanvragen van zorgtoeslag, het vinden van een baan, een woning zoeken of je rijbewijs verlengen. Ook zaken omtrent je gezondheid gebeuren digitaal, zoals een videoconsult bij de huisarts of het inzien van je medische dossier. Nog veel mensen vinden dit lastig. Je moet bijvoorbeeld met de computer om kunnen gaan, een smartphone hebben of weten hoe een DigiD werkt.

Hulp beschikbaar
Gelukkig is er veel hulp beschikbaar in de bibliotheken; zoals het Informatiepunt Digitale Overheid, waar we bezoekers direct helpen met hun vraag. Daar nemen we de tijd voor. Is de vraag niet meteen op te lossen, dan wijzen we mensen naar de juiste plek. Dat kan een computercursus zijn of een ander initiatief op het Ontwikkelplein, zoals het Huis voor Taal & Meedoen, het computerspreekuur van Seniorweb, Ervaar het OV of het Belastingspreekuur. Ook hebben we warme contacten met andere partners uit het sociale domein in de stad.

Cursusaanbod
Welke computercursussen kun je doen bij de Bibliotheek? Heb je nog niet zoveel ervaring met de computer? Doe dan mee met de cursus ‘Klik & Tik’. In zes weken leren onze docenten je de basis voor het gebruik van een computer. Tijdens de wekelijkse cursus ontdek je hoe alles werkt.Heb je al wel wat ervaring met de computer, maar vind je het gebruiken van overheidswebsites lastig? Dan is de cursus ‘Digisterker: werken met e-overheid’ iets voor jou. In drie sessies leggen we uit hoe je dit veilig kunt doen.Met de workshop ‘DigiVitaler’ behandelen we het medisch dossier en maak je kennis met het patiëntportaal, bijvoorbeeld van de huisarts. Als projectleider Digitale Inclusie vind ik het belangrijk dat ons aanbod voor elke inwoner beschikbaar is. Daarom is elke cursus gratis en hoef je geen lid te zijn van de Bibliotheek. Loop gerust eens bij onze of andere bibliotheken binnen en stel je vraag. Voor meer info kijk je op bibliotheekenschede.nl/leren of bel ons op 053-4804804 (op werkdagen tussen 09.30 en 13.00 uur)

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 14 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 15 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 16 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 17 uur geleden