Bomen, bosplantsoen en kleinere beplanting zijn onmisbaar voor een groene leefomgeving.
Bomen, bosplantsoen en kleinere beplanting zijn onmisbaar voor een groene leefomgeving.

Overijssel groener met nieuwe bomen

Algemeen

Bomen zijn onmisbaar voor onze leefomgeving in de breedste zin. Een boom heeft een haast eindeloze hoeveelheid voordelen voor mens en dier. Zo zorgen ze voor de zuurstof die we ademenen, ze filteren ons water, zuiveren onze lucht en bieden onderdak aan allerhande dieren groot en klein. Verder dragen ze bij aan een klimaatbestendige buurt met hun schaduw in de zomer. En als of dat allemaal nog niet voldoende is: een boom is ook gewoon mooi om naar te kijken.

TWENTE - Dat bomen dus belangrijk zijn moge duidelijk zijn uit de introductie. En hoe meer bomen, hoe meer vreugd, zo is ook de gedachte bij de Provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de Overijsselse gemeenten. Zij werken samen in het programma ‘Natuur voor Elkaar’, wat onder meer de ambitie heeft om uiteindelijk 1,1 miljoen nieuwe bomen te planten in heel Overijssel. Oftewel, één boom voor elke inwoner.

Insteek
De insteek van het project is om mensen en organisaties te prikkelen om meer bomen te planten waar dit mogelijk is. Uiteraard doen gemeenten zelf ook het nodige om de leefomgeving te vergroenen, maar uiteindelijk is de meeste grond nog altijd in particulier bezit. Door juist hen te prikkelen om bomen te planten kan een grote slag gemaakt worden, zo is de gedachte.

Goed op weg
Afgelopen maand presenteerde de Provincie Overijssel weer een mooie update over de voortgang van dit project. Sinds de start zijn er namelijk al 510.094 bomen geplant. Kijken we specifiek naar dit jaar, dan staat de teller op 68.000 bomen.

Boomdeeldagen
Voor de zomer kregen inwoners de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenen aan te vragen. Deze worden tijdens zogeheten Boomdeeldagen uitgedeeld in twintig deelnemende gemeenten. Op zaterdag 18 november was de eerste van deze uitdeeldagen; in Hellendoorn, Olst-Wijhe, Raalte, Hardenberg, Wierden en Haaksbergen. De volgende Boomdeeldag is op zaterdag 16 december, dan worden bomen uitgedeeld in Rijssen-Holten, Noordoost-Twente, Enschede, Ommen, Dalfsen en Hof van Twente. De laatste uitdeeldag staat gepland voor zaterdag 20 januari; dan nemen mensen in Steenwijkerland, Zwartewaterland, Deventer, Almelo en Borne hun bomen in ontvangst. Op www.iedereeneenboom.nl is meer informatie te vinden.

Ook kleiner groen
Hoewel de nadruk op bomen en bosplantsoen ligt, stimuleren Provincie en gemeenten ook graag het vergroenen en biodiverser maken van de leefomgeving op kleinere schaal. Zo zullen de lezers inmiddels goed bekend zijn met initiatieven om tegels weg te halen uit de tuin en dit te vervangen door gras en groen. Elke vierkante meter groen heeft een positieve impact, zeker als we allemaal iets doen, zo is de boodschap aan de tuinbezitter.

Uiteraard is Koningsdag de perfecte gelegenheid om een oranje tompouce te eten.
Struinen over rommelmarkten: Koningsdag in Dinkelland 20 feb, 14:00
Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 20 feb, 11:37
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
Ria blikt terug op een rijk leven. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Ria van den Akker-Soest 100 jaar! 17 feb, 14:50
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23