Het Oldenzaalse campagneteam. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Oldenzaalse campagneteam. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto: Picasa

Aandacht voor geweld tegen meisjes en vrouwen blijft nodig

Algemeen

Geweld tegen meisjes en vrouwen komt helaas nog steeds voor. Zo maakt bijna de helft van alle vrouwen gedurende haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee. Ook in Oldenzaal zijn hier vrouwen slachtoffer van. De actie Orange the World vraagt hier wereldwijd aandacht voor.

OLDENZAAL - Afgelopen zaterdagmiddag waren een aantal vrouwen en drie mannen naar Stadstheater De Bond gekomen om het belang en de noodzaak van Orange the World Oldenzaal kracht bij te zetten. Oldenzaal deed voor het eerst mee aan deze wereldwijde Orange the World campagne. Dit was onder meer zichtbaar door het in het oranje uitlichten van de Plechelmusbasiliek.

Gratis voorstellingen
De lokale campagne kreeg onder meer vorm door het houden van twee gratis theatervoorstellingen. De eerste afgelopen zaterdag, de tweede deze woensdag. Eerlijk gezegd had ik er zaterdag meer belangstellenden bij verwacht. Het verhaal van Roodkapje en de wolf, verteld door Pauline Seebregts, was van bijzonder gehalte. Pauline wist het aanwezige publiek mee te nemen met haar vraag: Wie is er bang voor de wolf? Al gaande de voorstelling werd het duidelijk dat geweld tegen meisjes en vrouwen ook in Oldenzaal voorkomt. Niet ver weg maar soms heel dichtbij. Uit de reacties in de zaalbleek dat ook in Oldenzaal meisjes en vrouwen fysiek en geestelijk worden mishandeld.

Belangrijk thema
Het Oldenzaalse campagneteam heeft een goede start gemaakt. En nu doorzetten dames! De eerste aanzet is gegeven, nu volgt de opdracht om dit uit te bouwen en blijvend aandacht te vragen voor deze vormen van geweld, zeker ook in Oldenzaal. De tijd van pappen en nat houden moet voorbij zijn. Zie om e heen, wees alert. Let op signalen van geweld tegen vrouwen en meisjes in je omgeving en grijp in als je denkt dat er iets aan de hand is, zo is de boodschap. Door alert te zijn en in te grijpen, kun je mogelijk erger voorkomen, kijk om je heen, leg je oor te luister, neem waar en geef niet op. Blijvend aandacht vragen is de opdracht aan alle inwoners van Oldenzaal.

Uiteraard is Koningsdag de perfecte gelegenheid om een oranje tompouce te eten.
Struinen over rommelmarkten: Koningsdag in Dinkelland 20 feb, 14:00
Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 20 feb, 11:37
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
Ria blikt terug op een rijk leven. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Ria van den Akker-Soest 100 jaar! 17 feb, 14:50
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23