
Indrukwekkende tentoonstelling in Gronau met oorlogsverhalen
AlgemeenVorige week is de tentoonstelling “Die Tänzerin von Auschwitz” in Gronau (Dld) van start gegaan. Tot 27 januari 2024 kunnen geïnteresseerde bezoekers de tentoonstelling bekijken.
GRONAU - De tentoonstelling is een echte aanrader. Steeds opnieuw komen de verhalen van destijds te voorschijn. Dan weer lees ik er over of herbeleef ik het. En dan komen de beelden uit de oorlogsjaren 1940-1945 weer als een flashback naar boven. Het verhaal van de Joodse slager Leendert De Leeuw uit de Waagstraat en zijn gezin draag ik al meer dan 80 jaar mee. Het voelt nog steeds als een last op mijn schouders. Ik probeer in de stilte van mijn bestaan er met anderen er over te praten, en er ook over te schrijven en dat lucht op.
Dat meer dan een half miljoen Jodensterren in Enschede zijn vervaardigd, dat kan toch niet zo maar weggepoetst worden. Het is dan ook goed dat Mariska Tjoelker in haar roman Stof tot zwijgen’ dit onder de aandacht heeft gebracht bij de mensen en zeker bij ons, de Twentenaren. Het gebeurde immers allemaal zo dichtbij.
Vorige week bezocht ik de tentoonstelling ‘Dansen met de vijand’. Het is het indrukwekkende levensverhaal van de Joodse Rosa Glaser. Een verhaal dat door haar neef, Paul Glaser is vastgelegd in het boek ‘De danseres van Auschwitz’. De tentoonstelling is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught en is ook in vele andere steden te zien geweest. ‘Dansen met de vijand’ is in samenwerking geproduceerd met de Synagoge Enschede en de Museumfabriek.
Roosje Glaser (1940-2000). Haar leven stond inteken van een grote passie: dansen. Toen de Tweede Wereldoorlog begon had ze een eigen dansschool en stond ze volop in het leven. Maar naarmate de oorlog vorderde werd ze op een wrede manier steeds meer met haar Joodse afkomst geconfronteerd. Haar ex-man was jaloers op haar succes als danseres, hij gaf Roosje aan waardoor ook zij in kamp Westerbork, Vught en Auschwitz terechtkwam. Noodgedwongen ging ze een verhouding aan met een SS-officier in Westerbork. Hierdoor wordt haar transport naar Auschwitz uitgesteld. Ze komt uiteindelijk toch in Auschwitz. Dansen met de vijand geschreven door Paul Glaser is een prachtboek. Ook deze tentoonstelling is een aanrader. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 27 januari 2024 in de aula van het Driland Kolleg, Konrad-Adenauer-Straße 85, 48599 Gronau,