Kinderen op de basisschool knutselen voor Moederdag vaak zelf een cadeautje voor hun moeder.
Kinderen op de basisschool knutselen voor Moederdag vaak zelf een cadeautje voor hun moeder.

Alle moeders in het zonnetje zetten

Algemeen

Moederdag is een dag ter ere van alle moeders. Op deze dag zetten kinderen hun moeder in het zonnetje door iets liefs voor haar te doen, zoals een ontbijtje op bed brengen of haar een (zelfgemaakt) cadeautje te geven. 

TWENTE – In Nederland wordt Moederdag elke tweede zondag van mei gevierd, in 2023 valt dat dus op zondag 14 mei. Wereldwijd wordt het in 43 landen gevierd, maar niet allemaal op dezelfde dag. Zo wordt het in Noorwegen op de tweede zondag in februari al gevierd, terwijl het in Thailand pas op 12 augustus wordt gevierd ter ere van de verjaardag van hun koningin - koningin Sirikit. In sommige landen is Moederdag meer een vrouwendag. Zij vieren Internationale Vrouwendag op 8 maart in plaats van Moederdag.

Moeders worden al sinds mensenheugenis vereerd. Zo hadden de Oude Grieken al een soort Moederdag. Zij vereerden op deze dag namelijk de godin Rhea, moeder van der goden.

Maar de Amerikaanse Anna Jarvis wordt gezien als de grondlegger van de moderne moederdag. Zij pleitte er in 1908 voor een Moederdag ter viering voor alle moeders. Dit deed ze ter ere van haar eigen overleden moeder die de ‘Mother’s Day Work Club’ had opgericht. Deze organisatie zamelde medicijnen en voedsel in en verspreidde dit voor moeders die het moeilijk hadden. De Amerikaanse president Woodrow Wilson zorgde er vervolgens enkele jaren later in 1914 voor dat elke tweede zondag in mei een nationale feestdag werd: Moederdag. Anna Jarvis probeerde overigens in de jaren ’20 om Moederdag weer af te schaffen omdat zij het er niet mee eens was dat Moederdag zo commercieel was geworden dat het eren van de moeders vrijwel vergeten werd. Echter was deze poging tevergeefs.

Moederdag wordt ongeveer sinds 1925 in Nederland gevierd. Moederdag kwam hier van de grond nadat de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde gebruik maakte van de gelegenheid om gerichte marketingcampagnes voor deze dag te verspreiden om de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat bleek erg succesvol, tot op de dag van vandaag is een bos bloemen is nog steeds het meest populaire Moederdag cadeau (bron: Panelwizard).

Op Moederdag is het in Nederland gebruikelijk om moeders en oma’s te bezoeken en haar een cadeau, bloemen en/of een kaart te geven. Kinderen op de basisschool knutselen vaak een cadeautje voor hun moeder. Een bekende traditie in Nederland tijdens Moederdag is het ontbijt op bed. Op deze ochtend bereiden kinderen vaak samen met hun vader een ontbijt om hun moeder te verrassen. Deze traditie stamt uit een oud gebruik van Moederdag waarbij moeders op deze dag mogen uitslapen en van ‘hun zorgtaken’ werden ontheven en kinderen deze taken overnamen.

Panelwizard heeft in 2015 een onderzoek uitgevoerd onder 1.794 respondenten over Moederdag. Hieruit bleek dat meer dan 63 procent van hen iets kocht voor deze dag. Gemiddeld gaven zij 26 euro uit aan een Moederdagcadeau. Zoals al eerder genoemd waren bloemen het populairste cadeau om te geven. Bijna 35 procent gaf aan een boeket aan zijn of haar moeder te geven.

Andere populaire cadeaus om tijdens Moederdag te geven zijn onder andere parfums, geschenksets, boeken, chocolade, een lief kaartje of haar mee uit eten nemen.

Zondag 14 mei is dé dag om alle lieve moeders in het zonnetje te zetten!

Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 12 uur geleden
Het klootschieten kent veel fanatieke beoefenaars in de regio.
Klootschieters Java hebben zin in gezellige Ronde van Java op 14 juli 13 uur geleden
Afbeelding
Oldenzaal geniet van Wandel4Daagse 24 mei, 17:53
Afbeelding
TVC VR1 kampioen! 24 mei, 17:20
Afbeelding
Ontmoeting in Saasveld 24 mei, 17:18
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum 24 mei, 16:40
TVC '28 pakte een mooie voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.
TVC '28 handhaaft zich in vierde divisie met gelijkspel tegen Heino 24 mei, 16:13
Niki de Vlaming en Lotte Grotholt.
Euregio Music Festival concert op landgoed Singraven deze zondag 24 mei, 15:51