Even op bezoek bij het graf; voor velen een vaste traditie rond dit soort dagen.
Even op bezoek bij het graf; voor velen een vaste traditie rond dit soort dagen. Foto:

Column Kaatjeknip: overpeinzingen voor Moederdag

Algemeen

Deze week slepen veel inwoners van ons land en ook in Oldenzaal zich collectief naar de bloemisten, de chocolatiers en de slijters. Ons land verenigt zich want zondag vieren wij Moederdag.

OLDENZAAL - Mijn moeder is er niet meer, ze overleed op 19 augustus 1979 nu al weer 44 jaar geleden. Maar gelukkig ik heb er wel een plaatsvervangende moeder voor teruggekregen. Moederdag is voor mij het moment van wroeten in mijn opgeslagen brein vol met herinneringen. Met voldoening terugkijken op wie je moeder was. Terugblikken en genieten van de dingen die je met haar heb mogen delen en beleven. Momenten van plezier maar ook de momenten dat ze je hielp bij het verwerken van je kinderverdriet.

En later, bij het ouder worden van het echte verdriet. Ik voel nog haar hand toen ze direct na de oorlog, ik was 13 jaar, over mijn haar streek en ze vertelde hoe bang ze was geweest voor de moffen. Het kan haast niet anders zijn, ieder van ons koestert en bewaart van die momenten, die liefdevolle momenten aan en met zijn moeder.

Over moeders gesproken: Afgelopen zondag werd ik broederlijk vermaand. We zongen “Ik ben een kind van Maria, mijn moeder is zei.” Zondag kwam er een einde aan de vieringen in de Mariakerk in Berghuizen. Afscheid moeten nemen ook van Moeder Maria, de moeder van het kloppend hart van Berghuizen. Gedwongen afscheid moeten nemen, gedwongen door bisschop Eijk. Een bijzonder tijdperk, een pijnlijke aangelegenheid.

Mei maand, Maria maand, even een kort bezoekje aan de Maria kapel aan de voet van de Tankenberg, het waait zacht maar het voelt als een sterke wind, zoals een sterke moeder met haar kind. Ik bracht even een bezoekje op de begraafplaats bij het graf van mijn moeder, iemand was mij voor geweest. Volgens mij was het de goede God die rijkelijk bloesems op haar grafperk had gestrooid.

Strooi ook; werp je weerstand af, stap over de weerstands-drempel die ooit eens is ontstaan en veel te lang heeft geduurd. Je kunt haar en je zelf geen betere Moederdag bezorgen, stap gewoon via de achterdeur weer binnen en zeg dag Mam ik ben er weer. 

Kaatjeknip

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 14 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 15 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 16 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 uur geleden