Tom Coronel in de racesimulator. Beter Bed Almelo vraag aandacht voor de Internationale Dag van de Slaap.
Tom Coronel in de racesimulator. Beter Bed Almelo vraag aandacht voor de Internationale Dag van de Slaap.

Veel auto-ongelukken door slaaptekort

Algemeen

Eén op de vijf ernstige auto-ongelukken wordt veroorzaakt door slaaptekort. Op vrijdag 17 maart is het de Internationale Dag van de Slaap. Reden voor Beter Bed om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in combinatie met het belang van een goede nacht slapen.

ALMELO - Wist je dat slecht slapen meer problemen veroorzaakt dan veel mensen weten? Naast een negatief effect op de gezondheid heeft een gebrek aan slaap in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol. Twintig procent van de ernstige auto-ongelukken had voorkomen kunnen worden als bestuurders goed uitgeslapen achter het stuur waren gekropen. Iemand die slaperig is, is minder alert en laat vertraagde reactietijden zien. Ook hebben vermoeide mensen meer moeite om beslissingen te maken. Wie slaperig is, ontvangt gevaar- en angstsignalen minder goed en kan situaties minder reëel beoordelen. Om het effect van te weinig slaap op het rijgedrag te illustreren, reed coureur Tom Coronel een testrit in een simulator na 24 uur zonder slaap. De conclusie van slaapwetenschapper Merijn van de Laar: de gerichte aandacht en concentratie na 24 uur zonder slaap is duidelijk verminderd.

Liefst 21 procent van alle dodelijke auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat mensen niet uitgerust achter het stuur zitten. Auto-ongevallen door slaperigheid komen bijna net zoveel voor als door alcoholgebruik. Minder dan vier uur slaap staat gelijk aan een vijftien keer zo hoog risico op een auto-ongeluk. Als je 18 uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, ofwel twee glazen alcohol. 24 uur niet geslapen is te vergelijken met 1,0 promille alcohol. Dat is twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan, ofwel vier glazen alcohol. 

Merijn van de Laar: “Wanneer we de twee testritten van Tom Coronel vergelijken, zie je duidelijk wat slaapgebrek doet met de verkeersveiligheid. Na een nacht goed slapen had hij snelle reactietijden, een strakke koers, goed anticiperend vermogen en een rondetijd van 1:20.680 minuten. Na 24 uur zonder slaap is duidelijk dat hij in de gesimuleerde race minder presteert en het moeilijk vindt om tot het einde wakker te blijven. Zijn rondetijd was flink trager en kwam neer op 1:22.600 minuten.” 

Tom Coronel: “Als professioneel autocoureur zou ik kunnen stellen dat ik de auto erg goed kan controleren en een bovengemiddeld goed inschattings- en reactievermogen heb, ook na een nachtje zonder slaap. Maar ik ervaarde tijdens de tweede testdag veel vermoeidheid. Ik voelde me slaapdronken en tijdens de test werd duidelijk dat ik niet snel genoeg anticipeerde. Dat zie je terug in de rondetijden en ik heb het aan mijn lichaam gevoeld. Ik testte dit nu in een simulator en ik wil absoluut voorkomen dat dit me ooit gebeurt op de openbare weg.” Het advies van de slaapwetenschapper is om bij knikkebollen, zware oogleden, borden missen en dagdromen om de auto te parkeren voor een powernap van 20 minuten om ongelukken te voorkomen.

Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Nomineren voor de verkiezing van Amateurscheidsrechter van het Jaar 24 sep., 10:35
Afbeelding
Tellers gezocht 24 sep., 07:46
Afbeelding
Verenigingen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie 23 sep., 17:26
Afbeelding
Nieuwe fontein is geplaatst in de tuin voor museum Huize Keizer 23 sep., 12:36