Een goede nachtrust is belangrijk, maar zeker niet vanzelfsprekend.
Een goede nachtrust is belangrijk, maar zeker niet vanzelfsprekend.

Goede nachtrust is van groot belang

Algemeen

Niet iedereen slaapt even goed. Daarom is de internationale Dag van de Slaap in het leven geroepen. Deze vrijdag staat in het teken van gezondheid en alertheid in het kader van slapen. Veel medische professionals doen mee met deze dag. Zij geven voorlichting en advies over het belang van goed slapen en de gevaren van moe zijn.

TWENTE - De internationale Dag van de Slaap is dit jaar op vrijdag 17 maart. In België staat de dag bekend als ‘uitslaapdag’, maar in Nederland wordt er vooral aandacht gegeven aan de gevolgen van slechte nachtrust.

Mensen hebben zo’n 8 uur slaap nodig elke 24 uur volgens onderzoek. Echter komt niet iedereen aan die 8 uur. Een week met minder dan 6 uur slaap per dag kan al schadelijk zijn, blijkt uit Brits onderzoek. Onderzoekers van Duke Medical School beweren dat korte slapers meer kans hebben op ouderdomsziektes. Slaapproblemen kunnen simpele oorzaken hebben zoals ruzies, werkgerelateerde stress of financiële zorgen.

Slecht slapen verschilt per leeftijd, zo geeft 8 procent van 12- tot 16-jarigen aan slaapproblemen te hebben gehad en bij de 75-plussers is dat een percentage van 28 procent. Voor elke leeftijdsgroep geldt dat meer vrouwen slaapproblemen rapporteren (62 procent). Voor mannen is dit 38 procent, zo blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Slapeloosheid is natuurlijk ook een ding, hier wordt echter pas van gesproken wanneer er dagen lang slecht geslapen wordt zonder duidelijke aanleiding en dit overdag zijn weerslag heeft.

Volgens onderzoek van de Hersenstichting slapen Nederlanders gemiddeld 7 uren en 12 minuten per nacht. Toch geeft ruim 63 procent van Nederlanders aan niet positief te zijn over hun slaapkwaliteit.

Er is natuurlijk ook wat te doen tegen slapeloosheid of een slechte nachtrust; een rustige, donkere kamer kan al helpen. Een pyjama dragen kan het slaapproces al in de weg zitten, dit komt doordat lichaamswarmte niet snel genoeg daalt en je het dus warmer hebt. Dranken met cafeïne zoals koffie zijn ook goed om te vermijden voor het slapengaan. Er zijn ook slaapmiddelen die het slapen kunnen verbeteren. Valeriaan is een natuurlijke middel. Het zorgt voor sneller inslapen, zonder dat het de gebruiker suf maakt of het concentratievermogen aantast. Andere algemene aanbevelingen zijn een vaste routine, dus op hetzelfde tijdstip naar bed en opstaan, evenals het vermijden van beeldschermen voor het slapen gaan. Fel licht verstoord namelijk dit proces van slapen gaan.

Een aantal dingen die het best zijn na een avond slecht geslapen te hebben zijn: doe afwisselende taken, sport regelmatig, drink koffie, maar wel met mate en douche niet te warm, dit zorgt namelijk voor slaperigheid.

Er zijn tal van redenen om jaarlijks aandacht te schenken aan onze slaapkwaliteit. Eigen slaapkwaliteit is makkelijk te verbeteren door een enkele online zoekopdracht, online staan heel wat tips die ervoor zorgen dat iedereen een goede nachtrust kan hebben.

Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 16 uur geleden
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 19 apr, 14:52