Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien? Is het griep of een CO-vergiftiging?
Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien? Is het griep of een CO-vergiftiging?

Blijf je huis ventileren, ook als het flink koud is: CO ligt op de loer

Algemeen

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een koolmonoxidevergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Volgens Veiligheidsregio Twente lijken hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis flink van invloed te zijn. 

TWENTE - Waarom is CO (ook bekend als koolmonoxide) zo gevaarlijk? Koolmonoxide is geurloos en niet zichtbaar. Bij het inademen ontstaat er zuurstoftekort in het lichaam. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Mede doordat het stookseizoen samenvalt met het griepseizoen. 

In februari kan het nog flink koud zijn, waardoor een raam of ventilatie aanzetten een drempel kan zijn. Toch is het belangrijk om ook bij hoge gasprijzen, goed te ventileren. Een onderzoeker van Brandweer Twente legt uit wat de invloed van de hoge gasprijzen is: “De energiecisis heeft een boost gegeven aan de energietransitie. Iedereen wil de warmte binnenhouden. Maar juist door ventileren kun je CO-vergiftiging voorkomen.” 

Symptomen

Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan zelfs leiden tot een hartstilstand. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Waarschuw direct alle aanwezigen bij vermoeden van koolmonoxide in een ruimte en ga zo snel mogelijk naar buiten. Bel altijd 1-1-2. Doe dit ook als je denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt en ga nooit zelf naar binnen.

CO-melder

Een manier om CO op te merken is een CO-melder. In een ruimte met verbrandingstoestel, zoals de CV-ketel, moet de CO-melder aan het plafond worden opgehangen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel (in de slaapkamer bijvoorbeeld) moet de CO-melder minimaal op ademhoogte hangen.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Zorg voor een goed onderhouden verwarmingstoestel, stook veilig en ventileer ruimtes, ook als het buiten koud is.

Afbeelding
Vrijwilligers van de EHBO gaan langs de deuren 13 apr, 18:07
Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen
Onderzoek één gezamenlijk sportbedrijf 13 apr, 14:02
De artiesten maken muziek van alle tijden, van Scarborough tot Rio.
Fair Tunes met Vocalgroup Ofkoors en Trio Gilet 12 apr, 18:09
VAST verwijst naar: Voor Aangepast Sporten Tubbergen.
Kinderkledingbeurs schenkt cheque aan VAST 12 apr, 14:03
Afbeelding
10e editie Kunst Kijken in Tubbergen 12 apr, 12:00
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Afbeelding
Wandel met een gids over Landgoed Singraven 11 apr, 18:52
 De tot aan dat moment minst scorende ploeg in de 4e divisie legde maar liefst zes ballen in het goal van TVC '28.
SDV Barneveld heer en meester in hun eigen huis tegen TVC '28 11 apr, 14:50