Hennepkwekerijen en drugslabs maken dankbaar gebruik van de ruimte en het mindere toezicht in het buitengebied.
Hennepkwekerijen en drugslabs maken dankbaar gebruik van de ruimte en het mindere toezicht in het buitengebied.

Wat is er niet pluis in ‘t buitengebied?

Algemeen

Noordoost-Twente is over het algemeen heel veilig en aangenaam om te wonen. Toch gebeuren er ook hier wel degelijk dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. De afgelopen jaren zien Dinkelland en Tubbergen dat de criminaliteit toeneemt in de buitengebieden. Ze inventariseren nu hoe groot deze problematiek is.

TUBBERGEN/DINKELLAND - De gemeenten en politie waarschuwden de afgelopen jaren al veelvuldig voor de diverse soorten criminaliteit die we vaker in het buitengebied zien. Denk bijvoorbeeld aan een drugslab of hennepkwekerij; in het buitengebied zijn immers veel grote schuren en er is minder toezicht en pottekijkers.

Hoewel dit soort problematiek elders in het land vaker zichtbaar is, willen Dinkelland en Tubbergen uiteraard wel goed handhaven om dit tegen te gaan. Hierbij kunnen zij de hulp van inwoners goed gebruiken. Momenteel ontvangen bewoners en ondernemers in het buitengebied een brief met vragenlijst. Zij zien of horen misschien wel eens iets waarvan ze zich afvragen of het allemaal wel klopt. Dat kunnen signalen zijn van criminaliteit: criminelen uit de ‘onderwereld’ maken gebruik van de ‘bovenwereld’ voor hun activiteiten. De enquête omvat onder andere vragen over ondermijning, veiligheid, maatregelen tegen inbraak en het onderhoud van de openbare ruimte.

De enquête over veiligheid in het buitengebied is de eerste stap in het project Veilig Buitengebied Dinkelland Tubbergen. In dit project werken de gemeenten samen met verschillende partijen om het buitengebied leefbaar en veilig te houden en, waar nodig, te verbeteren. De uitkomsten geven hopelijk meer inzicht in hoeverre de problematiek van niet zichtbare criminaliteit speelt in het buitengebied van Dinkelland en Tubbergen. Aan de hand van deze uitkomsten, en de ervaringen van alle betrokken partijen, wordt een vervolgtraject opgestart.

“Het noaberschap is hier groot en men zorgt voor elkaar, maar we weten ook dat er veel op onze inwoners en ondernemers afkomt”, vertelt waarnemend burgemeester Jon Hermans van Tubbergen. “We zijn ons bewust dat bijvoorbeeld georganiseerde misdaad in het buitengebied een probleem kan vormen, ook bij ons. We moeten blijvend aandacht voor veiligheid in buitengebied hebben, want de kracht zit ‘m in bewustwording.”

Burgemeester John Joosten van Dinkelland vult aan: “Op het gebied van veiligheid in het buitengebied spelen uiteenlopende vraagstukken. Denk aan overlast, (jeugd-)criminaliteit, verkeersveiligheid, afvaldumping en ondermijnende criminaliteit. Dit kunnen we als gemeente of politie niet alleen aanpakken. Daarom werken we samen met onder andere politie, waterschap, jagers en natuurverenigingen. Ik ben blij dat we met een diverse samenstelling aan de slag gaan met het project Veilig Buitengebied Dinkelland Tubbergen.” Het is belangrijk om een verdachte situatie of criminele zaken te melden, zo benadrukken zij. Dat kan bij de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Afbeelding
Kinderdoemiddag bij Cosmos 12 uur geleden
Afbeelding
Kamera Express Almelo geeft tips! 14 uur geleden
Afbeelding
Seniorencafé Denekamp 15 uur geleden
Afbeelding
Walk4Light voor Joep is een van de vele initiatieven 3 feb, 16:11
Afbeelding
Riders of Justice 3 feb, 14:34
Afbeelding
Meeste paasvuren gaan gewoon door 3 feb, 14:09
Afbeelding
Pas op voor phishingmail 3 feb, 13:29
Afbeelding
Lezing over hartproblemen en reanimatie bij de EHBO 3 feb, 13:08