De basiliek neemt ook dit jaar deel aan Wereldlichtjesdag.
De basiliek neemt ook dit jaar deel aan Wereldlichtjesdag.

Wereldlichtjesdag in de basiliek

Algemeen

Elk jaar, op de tweede zondag van december, is het Wereldlichtjesdag. Er worden op die dag wereldwijd, om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aangestoken voor het herdenken van overleden kinderen. Zo ook in de Tubbergse Pancratiusbasiliek.

TUBBERGEN - Er wordt stilgestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Door de verschillende tijdzones ontstaat er 24 uur lang een symbolisch lint van licht. Tijdens het samenzijn worden kinderen herdacht door het aansteken van een kaars, het aansteken van een lichtje voor elk kind, het noemen van hun naam, door het lezen van troostende gedichten. Het koor ‘nJoy uit Fleringen en Reutum zal met passende liederen de muziek verzorgen.

Het maakt bij het herdenken niet uit hoe oud het kind was of hoelang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Het samenzijn  is voor ouders, broers/broertjes en zussen/zusjes, grootouders, familieleden, vrienden, buren, belangstellenden en iedereen die een kaarsje wil branden voor kinderen die gemist worden. De inloop voor het samenzijn begint om 18.15 uur en om 18.45 uur start de plechtigheid. Bij binnenkomst kunt u de naam van uw kind/kinderen/een kind opgeven zodat deze zal worden genoemd tijdens het samenzijn. Het samenzijn is tevens te volgen of nadien te bekijken via kerktv op: http://pancratius.kerkentv.nl (Tubbergen) of via de kerkradio.

Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie/thee of glaasje fris na te praten. Ook is het mogelijk om op de website een kaarsje te laten branden voor uw kind/kinderen/een kind. Dit kunt u ook aangeven via het mailadres y.kroeze@hpancratius.nl of via de website https://hpancratius.nl/wereldlichtjesdag-h-pancratius-parochie/

Vanaf nu is het via bovengenoemde website en via de Facebookpagina van de parochie tevens mogelijk om een hart te downloaden. Dit hart kunt u uitknippen en er vervolgens een wens of gedachte opschrijven en meenemen naar de basiliek. De harten zullen die avond in de hartenboom worden opgehangen. Is downloaden een probleem: op 11 december zullen er voorafgaand aan het samenzijn ook harten klaarliggen waarop u een wens of gedachte aan uw kind/kinderen/een kind kunt schrijven.

Na Wereldlichtjesdag zal er een kaart worden ontworpen waarop de namen van de kinderen staan geschreven die zijn genoemd tijdens het samenzijn. Wilt u een herinneringskaart ontvangen dan kunt u dit ook doorgeven aan y.kroeze@hpancratius.nl of aan één van de werkgroepleden die aanwezig zijn op 11 december in de basiliek. De werkgroep verwelkomt iedereen graag voor deze bijeenkomst.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 20 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 21 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 21 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 22 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 22 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden