De ondertekening van de intentieovereenkomst in 2019. Een proces met de nodige zorgvuldigheid dus.
De ondertekening van de intentieovereenkomst in 2019. Een proces met de nodige zorgvuldigheid dus.

Openluchtmuseum verder op eigen benen na privatisering

Algemeen

De gemeente Dinkelland en Stichting Openluchtmuseum Ootmarsum hebben een akkoord bereikt over de voorgenomen privatisering van het museum. De stichting zal hiermee de volledige verantwoordelijkheid krijgen voor beheer en gebruik van het terrein en alle gebouwen.

OOTMARSUM - “Daar zien we absoluut niet tegenop. We hebben alles gewikt en gewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat we een weloverwogen besluit hebben. Een dergelijke beslissing heeft veel impact, maar ons museum wordt gedragen door vele vrijwilligers en ook in Ootmarsum merken we, gelet bijvoorbeeld op de Open Dag, dat dit museum gedragen wordt door de eigen inwoners. De vrijwilligers, dat plaatselijke draagvlak en het aantal bezoekers gaven en geven ons een steun in de rug om meer dan 100 procent achter deze privatisering te staan,” laten de bestuursleden van het museum weten.

Al in februari 2019 begonnen beide partijen met een verkennend traject voor privatisering. Dit leidde al snel tot een intentieovereenkomst. De onderhandelingen werden gevoerd onder voorzitterschap van een onafhankelijke derde partij: Fons van Beers van Drijver en Partners.

“De onderhandelingen hebben uiteindelijk tot dit positieve resultaat geleid. Wij zijn blij met de overeenkomst en hebben een goed gevoel bij de privatisering”, vertelt wethouder Brand. Het was in eerste instantie aftasten tijdens de gesprekken tussen de gemeente en stichtingsbestuur. Maar hoe vaker de overleggen plaatsvonden, hoe gemakkelijker de gesprekken verliepen. Beide partijen hielden het belang van het Openluchtmuseum in het oog.

Toeristisch gezien is het museum één van de grootste trekpleisters in de gemeente Dinkelland en omstreken. “We zijn een goed bezocht museum dat een mooi beeld geeft over het leven op het platteland in combinatie met het leven van de bestuurders uit die tijd. De diverse gebouwen op het parkachtige terrein vertellen dat verhaal aan de hand van een rijke collectie. Dit varieert van het vroegere landbouwwerktuigen tot een deel van de nalatenschap van de Beverfordestichting. Niet voor niets heeft ons museum de subtitel ‘Het Land van Heeren en Boeren’. We zijn, na het positieve besluit van het college om de privatisering van ons museum goed te keuren, erg blij met deze gezette stap. Vol overtuiging nemen we deze uitdaging aan en we weten ons gesteund door onze vrijwilligers, die vanuit hun hart zich voor ons museum inzetten.”

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 14 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 15 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 16 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 16 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 17 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 17 uur geleden